contact@katanasværd.com

© Katana Sværd

Vurderet 4,8/5

Musashi Miyamoto, The Great Swordsman

Musashi Miyamoto, den store sværdkæmper

Miyamoto Musashi er en berømt samurai-ekspert i katana (shinken) sværdkamp og en af Japans vigtigste Kenshi (stormestere i ken-jutsu), hvis bedrifter har inspireret til talrige historier.

Han er den arketypiske japanske middelalderhelt. Han blev født i 1584 i Harima-provinsen og var den anden søn af Munisai Shinmen, som selv var katana-ekspert, og som gjorde ham forældreløs, da han var 7 år gammel (dræbt i en duel). Musashi blev opfostret af sin onkel i et kloster og udnyttede dette tvungne ophold til at træne med katanaen og vandt sin første duel som 13-årig mod Arima Yoshibe. Som 17-årig kæmpede han under Toyotomi Hideyoshis banner i slaget ved Sekigahara i 1600, hvor han blev alvorligt såret.
Fra 1604 var han baseret i Kyoto, hvor han udfordrede og besejrede Yoshioka Seijuro, en vigtig katana-ekspert, såvel som adskillige medlemmer af hans klan. Ubesejret i over 60 dueller stod han sidst over for den berømte sværdkæmper Sasaki Kojiro fra Mori-klanen, der var kendt for sit lange sværd (O-dachi). Ifølge legenden dræbte han sin modstander med en simpel træåre, og Musashi kæmpede aldrig igen.

Musashi Miyamoto, The Great Swordsman

Fra 1630’erne helligede han sig helt og holdent studiet af Vejen (Do), mens han praktiserede kalligrafi og maleri, kunstarter, som han excellerede i. I løbet af sin levetid blev han en Kensei (sværdhelgen). I 1637 vendte han tilbage i tjeneste hos sine tidligere modstandere, Tokugawaerne, og kæmpede for dem mod de kristne oprørere i Shimabara. Derefter fik han kommandoen over et reservekorps af Ogasawara, lord af Kokura, under belejringen af Hara Castle i 1638. I denne periode adopterede han to børn: Iori og Mikinosuke. Sidstnævnte begik seppuku flere år senere. I 1640 blev han instruktør for den magtfulde Hosokawa-familie i Kumamoto. I 1643 trak han sig tilbage til Reigendo-grotten (Ungan-ji templet) på Iwato-bjerget øst for Kumamoto. Her skrev han, få uger før sin død i 1645, teksten Gorin no Sho (Afhandling om de fem hjul), som er blevet en klassiker inden for kampkunstlitteraturen. Han døde i en alder af 62 år og blev, i overensstemmelse med sine ønsker, begravet i sin rustning.
Musashi Miyamoto fik eksem i en tidlig alder, hvilket efterlod store ar i hans ansigt, som han beholdt resten af sit liv. Af den grund lignede han ikke de andre samuraier fra sin tid. Som følge heraf barberede han aldrig sit hår, og han bar heller ikke samuraiernes frisure: toupéen. Miyamoto Musashi var en kæmpe for sin tid. Han var næsten 1,84 meter høj, mens hans japanske kolleger i gennemsnit var 1,53 meter.
Det siges, at Musashi aldrig tog et bad i sit liv. I stedet vaskede han sig i det iskolde vand fra torrents for at arbejde på sit sind.

Sværdets vej

Musashi Miyamoto, The Great Swordsman

Da Musashi vendte tilbage til sin landsby, blev han ikke budt velkommen som en helt. Landsbyens ældste mente, at han var ukontrollabel, og han måtte forlade landsbyen. Til sidst blev han taget til fange på Hejime-borgen, hvor han lærte at være kriger. Efter en lang læretid blev Musashi tilbudt en vigtig stilling hos en daimyo (hersker over en stor eller lille region). Han afslog høfligt og foretrak at blive en kriger på jagt efter oplysning (musha shugyo).

Familien Yoshioka

Så han tog af sted til Kyoto, hovedstaden på det tidspunkt. Ivrig efter at teste sine kampevner udfordrede han i 1604 en af de mest berømte skoler, Yoshioka-familiens, hvis grundlægger tilsyneladende var en berømt duellist. Den første, der accepterede Musashis udfordring, var Yoshioka-familiens overhoved, Seijiro. Seijiro var bevæbnet med et rigtigt sværd, mens Musashi var bevæbnet med et bokken, et træsværd. Kampen varede kun kort tid. Seijiro mistede sin arm i duellen og døde. Det indbragte ham Yoshioka-klanens had. Den anden duel fandt sted mod Denshichiro, Seijiros bror. Endnu en gang var kampen kortvarig. Musashi knuste Denshichiros kranium på et øjeblik…

Denshichiro og Matashihiro, som var blevet trætte af Musashis attitude, udfordrede ham til en tredje duel mod Matashihiro, som stadig var et barn, og lagde en fælde, som han ikke kunne undslippe. Men for en gangs skyld ankom Musashi tidligt. Han havde tid til at se Yoshioka’ernes fejhed i aktion og angreb dem til sidst. Matashihiro døde, og Musashi undslap de 80 samuraier, der ventede i baghold, og dræbte et dusin klanmedlemmer. Dette var det berømte slag ved Ichijoji.

Derefter drog han ud på landevejen igen og vandt udfordring efter udfordring, ubesejret i over 60 dueller.

Musashi Miyamoto, The Great Swordsman

Muso Gonnosuke

Historien giver os forskellige versioner af mødet mellem Musashi og Muso Gonnosuke. Efter at have mødt Musashi og være blevet besejret af ham for første gang i 1605 i Harima-provinsen Akashi, besluttede sidstnævnte, at den traditionelle 1,80 m lange stok ikke kunne opnå tilstrækkelig hastighed mod en katana. Han trak sig tilbage til Honman-bjerget (i Kyushu) og reducerede stavens længde til 1,30 m efter nogle mystiske eksperimenter. Han kombinerede håndteringen af denne nye stav (Jo) med det, han allerede vidste om spyddet, katanaen og naginataen. Legenden fortæller, at da han mødte Musashi for anden gang, gjorde længden af Jo’en ham i stand til at nå et svagt punkt på modstanderens krop i niveau med solar plexus, selv når den blev pareret. Det lykkedes Gonnosuke at besejre Musashi uden at skade ham synderligt. Men det var Musashis eneste nederlag, og det skyldtes en ny Jo-Jutsu-teknik.

Sasaki Kojiro

I april 1612 mødte Musashi den berømte Sasaki Kojiro fra Mori-klanen, som var berømt for sit lange sværd (O-dachi). Han konfronterede ham på øen Mukojima ved hjælp af et simpelt stykke træ eller en åre (afhængigt af versionen). Duellen finder sted på stranden. Et enkelt slag mod Kojiros hoved sender ham omkuld i sandet, besejret af våbnets usædvanlige længde. Der er mange andre versioner af denne kamp, som siger, at Musashi havde tabt, eller at Musashi bare var en kujon, og så videre. Musashi fulgte aldrig læren fra nogen bestemt skole inden for kenjutsu. Efter at have nydt godt af sin fars talent og derefter af klosterets undervisning, tilegnede han sig hovedsageligt sine kampteknikker på egen hånd og fik senere status som musha-shugyo (krigerens søgen, en form for læring af krigerkunst, som bestod i at gå fra mester til mester, fra skole til skole, for at lære og konfrontere sin teknik med de mest varierede kilder). Musashi eksperimenterede meget og skabte selvfølgelig sin egen tekniske syntese. Han skabte en kampstil med to sværd (katana og wakisashi) kaldet nito-ryu, derefter niten-ryu, som han især brugte i Ichijoji-kampen. Selvom skolen forsvandt med hans død, er der stadig kataer med to sværd, som er blevet overleveret gennem kenjutsu i de følgende århundreder. I dag hævder Hyoho Niten Ichi-Ryu dog at have overleveret Musashis teknik.

Musashi Miyamoto, The Great Swordsman
Skriv et svar
Ekspresforsendelse

med colissimo

Sikker shopping

14 dages garanti

Kundepleje

Tilgængelig fra mandag til fredag

Sikret betaling

Paypal/MasterCard /Visa

Select your currency